Ukratko o nama

O OSNIVANJU UDRUŽENJA

Udruženje proizvođača jabuke “Čačanska jabuka” osnovana je 2006.godine sa sedištem u Donjoj Trepči, Čačak. Udruženje je osnovano sa prvenstvenim ciljem da se zaštiti individualni proizvođač .

Glavna prednost ovog udruženja je:
– zajednički nastup na tržištu;
– postizanje veće otkupne cene;
– ostvarivanje pogodnosti pri nabavci osnovnih sredstava za proizvodnju;
– bolja organizacija otkupa;
– promovisanje proizvoda u cilju privlačenja novih investicija;
– ostvarivanje prava na dobijanje sredstava iz nacionalnog iinvesticionog fonda;
– zaštita životne sredine;
– organizovanje edukativnih skupova;
– zajednički nastup na sajmovima;
– poboljšana razmena iskustava između proizvođača;
– usmeravanje poljoprivrednika ka savremenoj proizvodnji;
– organizovanje seminara na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede.

O NAŠEM UDRUŽENJU

Poljoprivredni proizvođači sa područja čačanskog kraja su prepoznali značaj udruženog nastupa na tržištu, ali i potrebu zajedničke izgradnje skladišnih kapaciteta tako da su 2006. godine osnovali Udruženje proizvođača jabuke «Čačanska jabuka». Nakon toga započeli su zajedničku investiciju u saradnji sa Institutom za voćarstvo, a uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i grada Čačka. Izgrađena je hladnjača kapaciteta 1250 t, sa ULO opremom. Hladnjača se nalazi u Donjoj Trepči, opština Čačak, na magistralnom putu Beograd -Kraljevo,gde geografski položaj, klimatski uslovi i zemljišne karakteristike voću koje se ovde gaji daju  nenadmašan kvalitet, izgled i ukus.

Cilj udruženja je da omogući uključivanje većeg broja voćara čačanskog kraja u organizovanu i tehnološki savremenu proizvodnju voća, ali i širenje sopstvenih voćnih zasada na području brežuljkastih predela Čačanskog kraja, što je uslovljeno zakonskom regulativom i izvozom voća u zemlje Ruske Federacije i zemlje EU, a na osnovu zahteva navedenih zemalja u pogledu sortimenta i kvaliteta plodova. Osnivači Čačanske jabuke u svom vlasništvu imaju preko 120 ha zasada pod raznim voćem, gde je jabuka i najzastupljenija sa prinosom u 2010-oj godini iznad proseka oko 60 t/ha, sa kvalitetom I klase preko 90%, jer samo kvalitet i količina može osigurati stabilno mesto na tržištu čemu teže voćari.

Predan rad i posvećenost su tajna našeg uspeha