O našoj jabuci

Na šta je sve spremna jabuka, najrasprostranjenije voće na planeti: na greh i svađu, na zdravlje i lek, strast i slast, na spoznaju i… I da bude razlog izgona čovekovog iz raja, plod razdora među antičkim lepoticama, ikona greha, požude, ali i simbol ljubavi, zdravlja, večnog života, moćna magijska biljka za ostvarenje snova…

Kod nas jabuka je najviše gajena u Srbiji oko Arilja, Ivanjice. Sa istoka su u naše krajeve unošene sorte sa plodovima slatkog, a sa zapada kiselog ukusa. Osim što je ukusna, jabuka je i prepuna sastojaka korisnih za zdravlje. Iako ne leči bolesti, može da spreči mnoge.

Danas je nemoguće zamisliti kako bi čovečanstvo izgledalo bez jonatana, glostera, ajdare, jonagola, goldena, parmenke, zlatnog delišesa, greni smit…

To je riznica sastojaka koje organizam voli. U 100 g ploda ima 85 g vode, ali i 10,9 g ugljenih hidrata i 3 g dijetalnih vlakana, 40 mg vitamina C, pa vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta karotina. Ima i minerale kalijum i kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Njima podstiče imuni sistem organizma u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.

Štiti od prehlade, a u borbi protiv malignih ćelija dokazano smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva. Karotin štiti i od UV-zraka. Pektin i celuloza podstiču varenje i obnavljaju crevnu floru, te rešavaju probleme s prolivom i zatvorom.

Plod odlično deluje i na srce i krvotok, izbacuje štetne materije iz krvi, snižava holesterol i začepljenje krvnih sudova i tako smanjuje rizik od tromboze i arterioskleroze, a pozitivno deluje i na rad srca.